Βιβλιοπροτάσεις

Η Θέση 7Α, του Sebastian Fitzek.

Ταξίδι με το αεροπλάνο και διάλεξα τη συντροφιά ενός βιβλίου που να ταιριάζει με την περίσταση και ο πρωταγωνιστής του οποίου θα συμμερίζεται την ιδιαίτερη ανησυχία μου για τα αεροπλάνα!

Η “Θέση 7Α” του αγαπημένου μου πλέον συγγραφέα Sebastian Fitzek (Το Δέμα, Η Θεραπεία) είναι το νέο ψυχολογικό θρίλερ από τον μετρ του είδους. Κάθισα αναπαυτικά στη θέση μου όπως με προέτρεψε στο εξώφυλλο, ταξιδεύοντας σε νέες περιπέτειες στον αστείρευτο και ανεξιχνίαστο νου του Fitzek.

Sebastian Fitzek, Η Θέση 7Α
Sebastian Fitzek, Η Θέση 7Α

Πρωταγωνιστής γι ακόμη μια φορά είναι ένας ψυχίατρος που καλείται να πάρει μιαν ανορθόδοξη απόφαση σε ένα δίλημμα που του έχει τεθεί. Ύστερα από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε μπαίνοντας στο αεροπλάνο…μια φωνή του ζητά να διαλέξει ανάμεσα στους επιβάτες του αεροπλάνου ή τη ζωή της κόρης του. Πώς θα το κάνει αυτό; Πληροφορείται ότι στο ίδιο αεροπλάνο βρίσκεται μια παλιά ασθενής του. Tο μόνο που έχει να κάνει είναι να πυροδοτήσει τη λανθάνουσα ψυχασθένειά της και να την οδηγήσει να ρίξει το αεροπλάνο. Δίλημμα ή ψευδο-δίλημμα; Υπάρχει άραγε τρόπος να γλιτώσουν όλοι; Πώς θα ξέρει αν θα σωθεί η κόρη του αφού κι ο ίδιος θα είναι νεκρός έπειτα από την πτώση;

Κι εσύ σαν αναγνώστης αναμοχλεύεις την ηθική σου. Η ζωή των πολλών για τη ζωή ενός…αλλά ποιανού… του ανθρώπου που αγαπάς περισσότερο. Βέβαια αυτό είναι μόνο το εναρκτήριο λάκτισμα της πλοκής που σαν κουβάρι ξετυλίγεται περίτεχνα στα μάτια του αναγνώστη. Ο συγγραφέας πραγματοποιεί διαρκείς εναλλαγές στο παρόν και το παρελθόν, αναδρομές κι εγκιβωτισμούς κι όλα αυτά σφυριλατημένα με την “τέχνη” της ψυχολογίας.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και σαν να τρέχει πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως. Προσπαθείς να εντοπίσεις ποιος κρύβεται πίσω από το καλοστημένο σχέδιο, ποιο είναι το κίνητρο, ποιος συντονίζει τις ενέργειες μέσα από το αεροπλάνο και πώς συνδέεται με τον άνθρωπο που κρατά αιχμάλωτη την κόρη του ψυχίατρου. Θα εκμεταλλευτεί ο καθηγητής την επιρροή του στην παλιά του ασθενή και ποιο μυστικό είναι αυτό που κάποτε την οδήγησε στην γραφείο του; Και κάπου μέσα σε όλα αυτά αναρωτιέσαι γιατί το βιβλίο ονομάζεται “Η Θέση 7Α” αφού ο πρωταγωνιστής μόνο στη θέση του δεν βρίσκεται όντας συνεχώς υπ’ ατμών.

Για ακόμη μια φορά ο Fitzek ανατρεπτικός και απρόβλεπτος. Αυτός ο συγγραφέας δε θα σταματήσει ποτέ να με ξαφνιάζει ευχάριστα με την πολυπλοκότητα της πένας του και εξακολουθεί να με κάνει να αναφωνώ: “Δεν το πιστεύω!”.

Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο βιβλίο για να διαβάσετε στο αεροπλάνο. Ένα είναι όμως σίγουρο ότι αξίζει κάθε δευτερόλεπτο ανάγνωσης, κάθε γραμμή, κάθε λέξη! Βέβαια στην επόμενη πτήση καλού κακού θα αποφύγω να κλείσω τη θέση 7Α…δεν ξέρεις ποτέ!

Άννα Σιμιτσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!