Αφιερώματα

Νίκος Μαρίνος, ο σεφ με την καρδιά ενός Έλληνα και τον αέρα της Νεας Υόρκης!

Χθες το πρωί κατηφόρισα προς τον αγαπημένο Πειραιά. Τι πιο αναζωογονητικό από έναν περίπατο,το μοναδικό έως τώρα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό, κατά μήκος της θάλασσας με τις αναμνήσεις από τα παιδικά και εφηβικά σου χρόνια να σε συντροφεύουν! Το ταξίδι μου συμπλήρωσε η συνάντηση με έναν μοναδικό άνθρωπο και τον μοναδικό λόγο που γράφω αυτό εδώ το άρθρο!

Περπατώντας στη Μαρίνα Ζέας με δυο μέλη της ομάδας των Blog-busters, στάθηκα μπροστά από ένα μαγαζί για το οποίο έχω διαβάσει κι ακούσει πολλά τον τελευταίo χρόνο:

  • «Ανήκει σε έναν απίστευτο σεφ από τη Νέα Υόρκη!»
  • «O σεφ είναι προσιτός και επικοινωνιακός, one of a kind!»
  • «Έχει μαγειρέψει και σερβίρει τον B. Obama !!»
  • «Το άνοιξε ο Executive Sous-chef του Hilton!»

Το δέος που νιώσαμε για το μύθο γύρω από τον Νίκο Μαρίνο δυναμίτισε τη θέληση μας να μπούμε στο μαγαζί, το οποίο δέσποζε επιβλητικά στην Ακτή Θεμιστοκλέους!

Ανοίγω την πόρτα και… έκρηξη αισθήσεων!

 Ο χώρος ζεστός και φιλικός και παράλληλα κομψός και καλόγουστος. Οι μυρωδιές από την κουζίνα πραγματικά μεθυστικές και η μουσική… αγαπημένες instrumental διασκευές που χάιδευαν απαλά τους επισκέπτες!Και τότε ένιωσα σαν τις ταινίες που παγώνει ο χρόνος και σε slow motion εμφανίζεται ο πρωταγωνιστής.

«Μα ποιος άλλος;»…Ο σεφ Νίκος Μαρίνος, ο unique Niko στο βασίλειό του, το Uniqko.

Εγκάρδιος, με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο, μας χαιρέτησε δια χειραψίας. Ένιωσα μεγάλη τιμή να με προσεγγίζει ο ίδιος άνθρωπος που χαιρέτησε και τον απίθανο M. Jordan. Του μιλήσαμε για την προσπάθεια μας στο χώρο του blogging κι εκείνος χωρίς δεύτερη σκέψη,κάθισε στο τραπέζι μας, μας άκουσε με ενδιαφέρον και δέχτηκε να μας μιλήσει για τη ζωή του και το όνειρο του να γίνει σεφ. Τον ρωτήσαμε  πώς πήρε τη μεγάλη του απόφαση να αφήσει την σπουδαία καριέρα του στη Νέα Υόρκη και να επιστέψει στην Ελλάδα, όπου αφού έδρασε δυναμικά ως executive sous-chef στην κουζίνα του Hilton, άνοίξε το δικό του μαγαζί στον Πειραιά!

Ο σεφ από τα Ψαρά μοιράστηκε μαζί μας  πολλές από τις ιστορίες του. Με χιούμορ και χαμόγελο, το σήμα κατατεθέν του, μας μετέφερε το πάθος του για τη μαγειρική, την τέχνη του, και μας εκμυστηρεύτηκε όνειρα και σκέψεις του για τα μελλοντικά του βήματα! Απόλαυσα τη γνωριμία μαζί του και πιστεύω πως μια τέτοια προσωπικότητα απουσίαζε έως τώρα από το πάνθεον των Σεφ που ορίζουμε στην Ελλάδα! Δεν μπορώ να βρω άλλα λόγια για να τον περιγράψω… μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις!

Σε αυτό το άρθρο δεν εστίασα τόσο στις μαγειρικές ικανότητες του, οι οποίες είναι αναμφισβήτητες γιατί πολύ απλά… η δοκιμή θα σας πείσει! Περισσότερο  και από τις γαστρονομικές πινελιές του, με μάγεψε η ταπεινότητα αυτού του ανθρώπου που δεν κόμπασε ούτε μια στιγμή στη συζήτηση μας αλλά με σπαρτιατική λιτότητα, μιλούσε για εμπειρίες που μας άφησαν άφωνους! Έχει μαγειρέψει για το hall of fame της Νέας Υόρκης και με την ίδια άνεση μπορείς να τους μιλήσεις σαν τον ξέρεις χρόνια!

Αυτό μετράει για μένα περισσότερο. Θέλω να απολαύσω την κουζίνα ενός εστιατορίου, του οποίου ο σεφ και οι συνεργάτες του θα εκτιμούν την επιλογή μου να βρίσκομαι εκεί, καθώς και τη γνώμη μου… χωρίς να νιώθω ότι είμαι απλά ένας ακόμη στη λίστα επισκεπτών. Στο Uniqko νιώθεις και εσύ unique, χάρη στον Νίκο… είσαι- δεν είσαι- η Beyonce!

Θα επιστρέψουμε σύντομα με μια απολαυστική  συντεύξη με εικόνα και ήχο! Γιατί πραγματικά αυτόν τον σεφ ειναι απολαυστικό και να τον ακούς και να τον βλέπεις…πόσο μάλλον δε, να τον γεύεσαι μέσα από τα πιάτα του! Stay tuned!

Άννα Σιμιτσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!