Ταινίες & Σειρές

Ο Καθηγητής κι ο Τρελός: Ένα Μοναδικό Λεξικό.

Ο Καθηγητής κι ο Τρελός: Ένα Μοναδικό Λεξικό
Ο Καθηγητής κι ο Τρελός: Ένα Μοναδικό Λεξικό

Μπορεί μια ταινία για ένα λεξικό να είναι ενδιαφέρουσα; Αυτή ήταν η ερώτηση που γύριζε στο μυαλό μου καθώς οδηγούσα προς τον κινηματογράφο όπου θα παρακολουθούσα την νέα ταινία του MelGibson. Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας καθηγητής και ένας τρελός;

Οι συντελεστές προμήνυαν κάτι καλό. Το αποδεδειγμένα μεγάλο ταλέντο του MelGibson στην σκηνοθεσία αλλά και οι εκπληκτικές υποκριτικές ικανότητες του Sean Penn αλλά και του σκηνοθέτη αδιαμφισβήτητες. Όμως το αντικείμενο με προβλημάτιζε. Η δημιουργία του 1ου αγγλικού λεξικού. Τι ιστορία μπορεί να διηγηθεί κανείς γύρω από αυτό; Τι να σου πει και τι να σου δείξει για να κρατήσει το ενδιαφέρον σου για όλη τη διάρκεια των 2 ωρών της ταινίας. “Βαρετή θα είναι”, σκέφτηκα αρχικά, δεν σας κρύβω!

Βγαίνοντας από την αίθουσα, μετά την προβολή, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο μοναδική μπορεί να είναι η ιστορία ενός λεξικού. Τι ιστορίες μπορεί να κρύβει ένα καθημερινό εργαλείο που χρησιμοποιούσαμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τι μόχθο, τι πόνο αλλά και τι δύναμη χρειάστηκαν κάποιοι άνθρωποι για να καταφέρουν να δημιουργήσουν κάτι που θεωρούμε απλό και δεδομένο σήμερα. Κάτι που τότε ακουγόταν αδύνατο και σχεδόν αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι μπορεί να καταφέρει.

Η ταινία ξετυλίγει την ιστορία των δυο ουσιαστικών δημιουργών του λεξικού. Την ιστορία του JamesMurray, ενός μη ευγενούς καταγωγής και αυτοδίδακτου καθηγητή προσπαθεί να συντάξει, συλλέγοντας λέξεις, το πρώτο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης στα μέσα του 19ου αιώνα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της επιστημονικής κοινωνίας αλλά και του ανέλπιστου μα ιδιαίτερου εθελοντή Δρ. WilliamMinor ασθενή του Ασύλου Broadmoor για τους παράφρονες εγκληματίες.

Μια εξαιρετική ταινία, μια μοναδική ιστορία που σας προτείνω ανεπιφύλακτα για δυο πολύ ενδιαφέρουσες ώρες προβολής…

Παντελής Μακρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!