Βιβλιοπροτάσεις

Ο Αδελφός μου ο Έτσι Απλά, της Μαρί-Οντ Μιράιγ

Ο Αδελφός μου ο Έτσι Απλά, της Μαρί-Οντ Μιράιγ
Ο Αδελφός μου ο Έτσι Απλά, της Μαρί-Οντ Μιράιγ

Σε κάθε μικρή εξόρμηση έχω μια συνήθεια… να επισκέπτομαι τοπικά βιβλιοπωλεία και πάγκους στις γραφικές πλατείες και να εντοπίζω μικρούς θησαυρούς! Σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο λοιπόν της Μονεμβασιάς, ήταν κρυμμένο ένα λευκό βιβλίο με ένα λούτρινο λαγό κι έναν τίτλο που με μαγνήτισε: «Ο αδελφός μου, ο Έτσι Απλά».

Ο Έτσι Απλά ή αλλιώς Μπαρναμπέ έχει ηλικία 23 χρόνων και νοητική ηλικία 3,5 ετών! Ο Κλεμπέρ, ο αδερφός του, είναι τελειόφοιτος Λυκείου! Η μητέρα τους έχει πεθάνει κι ο πατέρας κλείνει τον Έτσι απλά στο ίδρυμα Μαλικρουά γιατί παντρεύεται ξανά. Ο Κλεμπέρ ξέρει πως ο αδερφός του είναι δυστυχισμένος εκεί και οι συνθήκες «φροντίδας» μόνο φροντίδα δεν του εξασφαλίζουν. Έτσι αποφασίζει να αναλάβει εκείνος την κηδεμονία του. Βρίσκει ένα διαμέρισμα και συγκατοικεί με άλλους νέους που στην αρχή δέχονται επιφυλακτικά τον ιδιαίτερο αδελφό.

Σταδιακά όμως κερδίζει έδαφος και γίνεται απαραίτητος σε όλους. Παίζει «Το ίδρυμα» με Playmobil  κι έχει έναν φίλο, τον κύριο Πανπόν, τον λούτρινο λαγό του. Ο κύριος Πανπόν τον βοηθά και τον συμβουλεύει. Είναι ο αντικατοπτρισμός της ψυχής του, της σκέψης του και της παρόρμησης του! Μεταβιβάζει σε αυτόν τα συναισθήματα του, τις αταξίες και την άρνηση της θλιβερής πραγματικότητας στο Μαλικρουά.

Ένα βιβλίο  κοινωνικό, γλυκό, συναισθηματικό διανθισμένο με κωμικές πινελιές. Η ιστορία ρέει φυσικά πότε σαν γάργαρο γέλιο πότε σαν ετοιμόρροπο δάκρυ. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας διηγείται την ιστορία του νεαρού με νοητική υστέρηση εστιάζοντας πότε  στην καθημερινότητα εκείνου και πότε στων άλλων ηρώων επισημαίνοντας τις συνέπειες της αλληλεπίδρασης. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πως πρόκειται απλά για ένα ακόμη βιβλίο για τη ζωή ενός ατόμου Α.Μ.Ε.Α. και ψάχνεις το απώτερο στόχο και τότε… έρχεται η κορύφωση της εκάστοτε σκηνής καθώς συγκλονίζεσαι πότε με την στάση των άλλων, την άγνοια, την αδιαφορία… απορείς, θυμώνεις, συγκινείσαι όμως σε κάθε περίπτωση αγαπάς και συμπονάς τον Έτσι Άπλα.  Δεν του κρατάς κακία αν σου κλέβει το ημερολόγιο, σου σπάει το ρολόι για να δει αν έχει μέσα «αθρωπάκια», ξεχνάει να χτυπήσει την πόρτα του μπάνιου ή σου λέει κατάμουτρα την γνώμη του για σένα «έτσι απλά»!

Το βιβλίο αυτό εξυμνεί ακόμη την αδερφική αγάπη και με κάνει να θυμάμαι πάντα αυτό που έλεγε ο πατέρας μου… «Ό,τι κι αν μας συμβεί εσύ θα έχεις την αδελφή σου κι εκείνη εσένα!».  Όλοι προσπαθούν να πείσουν τον Κλεμπέρ πώς είναι αυτοθυσία να κρατήσει τον αδερφό του και θα καταστρέψει τη ζωή του! Εκείνος αν και μαθητής ακόμη συνειδητοποιεί σιγά σιγά ότι δε θα καταστρέψει τη ζωή του αλλά ότι θα πρέπει να φτιάξει μια ζωή που θα έχει περισσότερο χώρο για τον Έτσι Άπλα κι ότι όποιος αγαπά εκείνον θα αγαπά και τον αδερφό του! Πώς μπορείς να μην το αγαπήσεις άλλωστε! Έχει καρδιά μικρού παιδιού!

Το βιβλίο χάρισε στη συγγραφέα πολλά βραβεία κι έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Το 2011, μάλιστα, έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Ivan Calbérac με τίτλο: ” Simple”

Άννα Σιμιτσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!