Υγεία & Ομορφιά

Φυσικοθεραπεία: Welcomedrinks με μία δόση από γνώση και απομυθοποίηση!

Φυσικοθεραπεία: Μία ειδικότητα τόσο παρεξηγημένη όσο το καρπούζι καλοκαίρι με φέτα και ψωμί (για να είμαστε και επίκαιροι).

Οι περισσότεροι από εσάς πλέον γνωρίζετε περίπου τι είναι αυτή η παραϊατρική ειδικότητα και αν δεν γνωρίζετε τι είναι, την έχετε σίγουρα ακουστά!

Για όλους σας όμως, ένα είναι το ερώτημα… Τι είναι στην πραγματικότητα η Φυσικοθεραπεία;

Αυτή η ερώτηση μου έχει γίνει πολλές φορές με έμμεσους λανθασμένους υπαινιγμούς (όχι άδικα τολμώ να πω), οπότε με αφορμή αυτή μας τη γνωριμία αγαπητοί αναγνώστες, μου δίνεται η ευκαιρία και η χαρά να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους μέσα από μια ιστορική αναδρομή.

Η Φυσικοθεραπεία δεν είναι κάτι νέο. Πρόκειται για μία ειδικότητα που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα, στην Αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, πρώτοι ο Έκτορας (ιατρός της εποχής) μαζί με τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, Ιπποκράτη, χρησιμοποίησαν τεχνικές που ακόμη και σήμερα φαντάζουν οικείες όπως είναι η μάλαξη (το γνωστό και ως μασάζ) και η υδροθεραπεία.

Η απαρχή όμως της ειδικότερης διαμόρφωσης της επήλθε αρκετά αργότερα, στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου αυξήθηκαν ραγδαία οι ανάγκες αποκατάστασης των τραυματισμών του πολέμου. Με αποκορύφωμα τον Β’ Παγκόσμιο, λόγω των ολοένα αυξανόμενων αναγκών αποκατάστασης των σφοδρών τραυματισμών, καθώς και της πολιομυελίτιδας, που τότε έφτασε στο ζενίθ της, η Ιατρική στράφηκε σε τεράστιο βαθμό στην Φυσικοθεραπεία και στις διάφορες τεχνικές ανακούφισης πόνου και επαναφοράς της λειτουργικότητας.

Μέσα στη ροή του χρόνου ο χώρος πέρασε από διάφορες αλλαγές και εξελίξεις. Υπήρξαν δύσκολες εποχές που λόγω εισχώρησης μη ειδικευμένων «χειροπρακτών» και πρακτικών, υποτιμήθηκε αρκετά κάτι που ευτυχώς με τον καιρό άρχισε να εξαλείφεται. Μέχρι σήμερα η Φυσικοθεραπεία (όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της Υγείας) έχει εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό και πλέον έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται τόσο από τους ίδιους τους φυσικοθεραπευτές όσο και από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο ως μια επιστήμη, τεκμηριωμένη, στηριζόμενη σε μια μεγάλη επιστημονική βάση.

Ένας ακόμα μεγάλος μύθος για την Φυσικοθεραπεία ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα που σταδιακά αποδυναμώνεται :

« Τι δουλειά κάνεις;» «Είμαι φυσικοθεραπεύτρια» « Α! Κάνεις μασαζ δηλαδή!».

Όχι! Απλά όχι! Οι φυσικοθεραπευτές δεν είναι μασέρ αλλά επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα του σώματος από τον πιο απλό μυοσκελετικό πόνο ενός μικροτραυματισμού (όπως ένα μυϊκό τράβηγμα) έως χρόνια, πολύ σοβαρότερα προβλήματα και τραυματισμούς όπως είναι τα προβλήματα νευρολογικής φύσης (π.χ.εγκεφαλικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τετραπληγίες).

Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πολλές φορές τη μάλαξη στις θεραπείες μας δεν σημαίνει ότι κάνουμε απλά ένα μασάζ. Τα χέρια μας είναι τα μάτια μας, μ’ αυτά μπορούμε να αφουγκραστούμε το ανθρώπινο σώμα και να καταλάβουμε τις ανάγκες του. Μέσω ενός απλού αγγίγματος μπορούμε να αλλάξουμε τόσα πολλά πράγματα που κάποιος ίσως να μην μπορούσε να τα φανταστεί.

Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε στην πορεία, μαζί με τα πολλά άλλα πρόσωπα της Φυσικοθεραπείας, λίγο αργότερα μέσα σ’ αυτό το ταξίδι στα μονοπάτια της υγείας που ξεκινάμε παρέα μέσα από αυτήν την στήλη.

Προς απάντηση σε όσους ήδη αναρωτιούνται:Όχι, η φυσικοθεραπεία δεν είναι πανάκεια και ναι, κάνουμε και χαλαρωτικά μασάζ πολλές φορές. Αυτές όμως οι δύο παραδοχές δεν ακυρώνουν την πραγματική φύση της Φυσικοθεραπείας η οποία αφορά την πρόληψη και την θεραπεία δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει από διάφορα αίτια στο μυοσκελετικό, νευρολογικό, καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και λεμφικό σύστημα, καθώς και σε άλλα συστήματα όπως είναι το γαστρεντερικό κλπ.

The sky is the limit but our body has none!

            Και δεν υπάρχουν καταλληλότεροι άνθρωποι για να σας το τεκμηριώσουν αυτό απ’ τους φυσικοθεραπευτές!

Γι’ αυτό buckle up my fellow stars! Έχουμε πολλά ακόμα να γνωρίσουμε!

Γεωργία Πασχαλάκη,PT

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!