Συνεντεύξεις

Η σοπράνο Κωνσταντίνα Θανοπούλου μιλάει στους Blog-busters.

Η σοπράνο, Κωνσταντίνα Θανοπούλου
Η σοπράνο, Κωνσταντίνα Θανοπούλου

Βοήθησε μας να γνωρίσουμε καλύτερα τη σοπράνο Κωνσταντίνα Θανοπούλου! Πες μας περισσότερες πληροφορίες για σένα!

Έχω σπουδάσει Βιολογία και έχω κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Εκπαίδευση. Επίσης έχω εργαστεί για κάποια χρόνια ως καθηγήτρια Βιολόγος σε φροντιστήρια. Η μουσική αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Έτσι άρχισα να σπουδάζω πιάνο στο Εθνικό Ωδείο από 7 ετών. Πάντα με εξέφραζε το τραγούδι είτε μέσα από χορωδίες είτε ερμηνεύοντας solo. Ξεκίνησα μεθοδικά τα μαθήματα στο τέλος της εφηβείας μου, δεδομένου ότι δεν μπορείς από μικρή ηλικία να χτίσεις τεχνική λόγω διαρκών μεταβολών στη φωνή. Έτσι λοιπόν ασχολήθηκα εμπεριστατωμένα με το κλασικό τραγούδι αργότερα, στα 19 μου.

Αγαπούσες από μικρή τη μουσική; Είχες επίγνωση του ταλέντου σου;

Από μικρή τραγουδούσα με άνεση. Όταν μου ζητούσαν φίλοι να τραγουδήσω το ήθελα, το αποζητούσα. Ήταν πηγαίο, ήταν εσωτερική ανάγκη! Όσον αφορά το ταλέντο, ήξερα ότι έχω φωνητικές δυνατότητες όπως επίσης γνώριζα ότι αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται καλλιέργεια, πείσμα, πειθαρχία, πολλή μελέτη και κατάλληλη τεχνική.

Πότε άρχισες να εκτίθεσαι συστηματικά; Ήταν εύκολη η απόφαση αυτή;

Αρχικά, στράφηκα στη ροκ μουσική και συμμετείχα σε αντίστοιχα συγκροτήματα.  Όπως και τότε έτσι και τώρα πιστεύω πως η έκθεση είναι δύσκολη υπόθεση. Χρησιμοποιείς ως μέσο επικοινωνίας τη φωνή σου. Πρέπει να εναποθέσεις πολλή ενέργεια. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να πεις σωστά το τραγούδι. Οφείλεις να εναποθέσεις την κατάλληλη πρόθεση και συναισθηματική φόρτιση. Αν δε βάλεις απόλυτα τον εαυτό σου, δεν ακούγεσαι ουσιαστικά!

Στα μετέπειτα βήματα μου με βοήθησε πολύ η συνεργασία μου ως σολίστ με την Ιστορική Χορωδία Νίκαιας. Ιδιαίτερη μνεία οφείλω στον πιανίστα Ανδρέα Πριονά και τον μαέστρο Μιχάλη Κοκκίνη. Πραγματοποιήσαμε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Νάουσα, Άργος).

Κάποια εκδήλωση που ξεχώρισες από αυτήν την πολυετή συνεργασία σου;

Τα τελευταία 2 χρόνια συμμετοχής μου, η ομάδα θέλησε να επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μια μεγάλη συναυλία δόθηκε μάλιστα στο Βεάκειο όπου συμμετείχαν πολλές χορωδίες. Δεν ήταν απλά ένας καλλιτεχνικός σκοπός αλλά μια ανώτερη πολιτισμική προσπάθεια!

Ποια ήταν το επόμενο βήμα σου;

Ένα καθοριστικό βήμα ήταν που γνώρισα τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη η οποία με βοήθησε τεχνικά- καλλιτεχνικά αλλά και σαν άνθρωπο προκειμένου να μπορέσω να υπάρξω στη σκηνή σαν ολοκληρωμένος καλλιτέχνης. Μαζί της ολοκλήρωσα τις σπουδές μου λαμβάνοντας Δίπλωμα Κλασικού Τραγουδιού από το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας.

Και να που τώρα βρίσκεσαι στο Βέλγιο; Τι σε οδήγησε να στραφείς στο εξωτερικό;

Η ιδέα του να φύγω στο εξωτερικό ωρίμαζε σταδιακά μέσα μου ώσπου σε ένα σεμινάριο κλασικού τραγουδιού γνώρισα τον καθηγητή Gary Jankowski! Θέλησα να συνεχίσω τις σπουδές μου μαζί του. Διδάσκει, βλέπετε, στο Βασιλικό Ωδείο της Αμβέρσας κι έτσι τον ακολούθησα. Τώρα λοιπόν είμαι στο Βέλγιο ήδη έναν χρόνο και για ένα ακόμη έτος θα σπουδάζω ώστε να αποκτήσω Μάστερ στο κλασικό τραγούδι!

Φαντάζομαι πως ήταν κάτι που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας, στον τομέα της μουσικής η εκπαίδευση φτάνει έως ένα επίπεδο. Δεν υπάρχει προοπτική να το εξελίξεις. Στο εξωτερικό διδάσκεται στον Πανεπιστήμιο. Μπορείς να σπουδάσεις όχι μόνο κλασικό τραγούδι αλλά και τζαζ, μοντέρνο και φυσικά οποιοδήποτε μουσικό όργανο… αντιμετωπίζουν τις σπουδές στη μουσική ισότιμα με τις σπουδές σε μία επιστήμη!

 Συμμετείχες  πρόσφατα στο CobaneProject, τραγουδώντας στα ελληνικά σε ένα ευρωπαϊκό κοινό. Μίλησες μας γι αυτό το project και την απήχηση των ελληνικών ασμάτων.

Ήταν μια συναυλία με μουσική από όλο τον κόσμο. Κεντρικός άξονας ήταν τραγούδια αφιερωμένα σε ανθρώπους που έχουν μεταναστεύσει. Ερμήνευσα κομμάτια στην ελληνική γλώσσα, τα οποία είναι βασισμένα σε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και σας πληροφορώ πως είχαν πολύ μεγάλη απήχηση! Το κοινό ήταν πολύ πρόθυμο να γνωρίσει και να αγκαλιάσει αυτήν τη μουσική πλευρά.

CobaneProject
CobaneProject

Ως ταλαντούχα νέα που αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο της, ακόμη και στο εξωτερικό,  θα ήθελες να μοιραστείς ένα ιδιαίτερο μήνυμα με το αναγνωστικό κοινό;

Αξίζει να κυνηγήσεις το όνειρο σου! Τότε, σαν άνθρωπος συνειδητοποιείς ότι τα όρια που θεωρούσες ότι έχεις, είναι τελικά μεγαλύτερα από όσο υπολόγιζες. Προσωπικά, γνώρισα καινούριες πλευρές του εαυτού μου μέσα από αυτήν την απόφαση. Ολοκληρώνεσαι σαν άνθρωπος όταν κυνηγάς τα όνειρά σου. Δεν έχεις απωθημένα! Έχω ανθρώπους γύρω μου που με στηρίζουν, ωστόσο τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς προσωπική θυσία! Η ανταπόδοση όμως είναι τόσο σημαντική. Ταξιδεύοντας γνωρίζεις τον εαυτό σου. Βγαίνεις άλλος άνθρωπος ακόμη κι αν δε φτάσεις εκεί που θες! Θα προτιμούσα: και αφήνεσαι να φτάσεις εκεί όπου η μουσική θα σε οδηγήσει.

Άννα Σιμιτσοπούλου

One Comment

  • Βάσω Καλλαρά

    Πολύ περιεκτική συνεντευξη, με λιτο και από βάθους καρδιάς λόγο,αντικειμενική αποτίμηση προσπαθειών και αισιόδοξα μηνύματα απο μια θαρpαλέα ,πεισμώδη και ταλαντουχα Κωνσταντίνα.Πολλά μπράβο.Συγχαρητήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!