Αφιερώματα

Η φωλιά των “Δράκων”

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 , 18.00 μ.μ.

Η Παρασκευή έφτασε. Μαζί με αυτή, λίγο περισσότερος ύπνος, μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και ένας μεσημεριανός περίπατος κοντά στη θάλασσα για να αδειάσει το μυαλό. Συνηθίζω να κάνω τα ψώνια μου το απόγευμα της Παρασκευής, γιατί βλέπω  τον κόσμο να ψωνίζει με μεγαλύτερη ευλάβεια και όχι τόσο διεκπεραιωτικά.

Παγκράτι. Φιλολάου.

Βρίσκομαι σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Παγκρατίου. Δεν έχει κίνηση. Σταματάω ακριβώς μπροστά από την πιο πολύχρωμη γωνιά της περιοχής. Ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια κάθε λογής, γαλακτοκομικά και αλλαντικά, μέλι και παραδοσιακά προϊόντα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας σου μαγνητίζουν το βλέμμα και σε κάνουν να θες να κάνεις βόλτα μπροστά απ’ όλα τούτα τα σπουδαία που βρίσκονται στους πάγκους. «Τα μαναβάκια» είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που καλά κρατεί από το 1973. Η ευγένεια των ιδιοκτητών αποτελεί σταθερή οικογενειακή αξία και σε κάνει να θες να πας και να ξαναπάς γιατί νιώθεις οικειότητα, ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Ωστόσο, κάθε γενιά έχει αφήσει το δικό της μοναδικό στίγμα.

Ακατέργαστοι ανθοί Κάνναβης



Το ερωτικό φρούτο του Φλεβάρη, το πρώτο χτύπημα της Άνοιξης
Ώριμα και υγιεινά αβοκάντο
Το γούρι για τη νέα χρονιά

Η βόλτα μου στα “μαναβάκια” δεν ήταν κάτι συνηθισμένο και καθημερινό. Ήταν μια πολυπολιτισμική εμπειρία. Δεν είδα μόνο ζουμερά πορτοκάλια και λεμόνια, μπανάνες και γλυκοκολοκύθες σε άφθονη ποσότητα. Βρήκα καταπράσινα lime ή αλλιώς μοσχολέμονα και πολύχρωμα ντοματίνια, κίτρινα, κόκκινα και μαύρα.

Παραδίπλα οι φρέσκιες παπάγιες, τις οποίες συνήθως βρίσκουμε ως αποξηραμένο φρούτο.

Να και τα αχλαδόμηλα– αχλάδια που εξωτερικά μοιάζουν με μήλα- και ώριμα μάνγκο, φρούτα με αξιοσημείωτη διατροφική αξία και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Κάπου στη μέση τα αχλαδόμηλα
Τα μάνγκο και το φρούτο του δράκου

Οι λωττοί, το φρούτο με τη γλυκιά γεύση και την ξεχωριστή υφή, γνωστό από τη μυθολογία και τις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα,  στέκουν βασιλικά μπροστά από τα περγαμόντο που δίνουν μια γλυκοπικάντικη γεύση σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, ενώ το highlight των πάγκων είναι μακράν τα dragon fruits (μτφρ.: φρούτα του δράκου ή δρακόγια ή φρούτο δράκος).

“Περγαμόντο”, όταν ψιθυρίζω την ονομασία αυτή, νιώθω σα να διακτινίζομαι στην Ιταλία
Γλυκείς λωττοί
Τα φρούτα του δράκου/Δρακόγια

Ο δυσεύρετος αυτός καρπός έχει ρίζες από τη Νοτιοανατολική Ασία και είναι κόκκινος-μωβ στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά είναι άσπρος με μαύρους κόκκους. Η υφή του θυμίζει ακτινίδιο, ενώ η γεύση του είναι περισσότερο ουδέτερη. Έχει ελάχιστες θερμίδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή χυμών, γλυκών, ακόμη και σαλατών.

Εντυπωσιάστηκα! Έκανα ερωτήσεις στον Λευτέρη και παρασύρθηκα. Όχι μόνο από τον αυθεντικό του τρόπο και το καλοσυνάτό του βλέμμα, αλλά και απ’ όσα μου είπε σχετικά με όλα όσα κοιτούσα γύρω μου. Αγόρασα λίγο απ’ όλα. Εντάξει, ας μην τα παραλέω. Σχεδόν απ’ όλα!

Θα ήμουν υπερβολική αν έλεγα ότι «Τα μαναβάκια» λειτουργούν κάθε μέρα, σε εικοσιτετράωρη βάση; Μπορεί και να ήμουν, όμως θα έλεγα αλήθεια.

Δε σταματώ εδώ.

Λειτουργεί και υπηρεσία delivery!

Ούτε τώρα σας λέω ψέματα!

Από μένα, ως εδώ (για σήμερα τουλάχιστον). Μπορείτε να πάτε, να δείτε, να ρωτήσετε, όχι μόνο για όσα σας μίλησα σήμερα, αλλά και για οτιδήποτε άλλο τραβάει η καρδιά σας. Αυτό το μαγαζί πραγματικά το λάτρεψα.

Μία ώρα αργότερα.

Πήγε 19.00 μ.μ. .Έφτασα σπίτι. Τακτοποιώντας τα πράγματα στο ψυγείο, είχα χαθεί σε σκέψεις. Χτυπάει το τηλέφωνο. Ήταν η Άννα. Είχε βρει τα μηνύματα που της είχα αφήσει.

«Βρήκα ποιο θα είναι το πρώτο μου άρθρο για το blog», της είπα.

«Τέλεια!!! Διεύθυνση μην ξεχάσεις να μου δώσεις! Θέλω να πάω κι εγώ!», μου απαντάει.

«Φιλολάου 17», της γράφω.

Θα βγω βόλτα με τη Liby, το σκύλο μου και μετά θα ξεκουραστώ επιτέλους. Παρασκευή γαρ.

 8 Φεβρουαρίου 2019.

Κι όμως.

Νιώθω ότι το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ.

Εμείς θα τα πούμε τον επόμενο μήνα.  Μέχρι τότε, να προσέχετε τον εαυτό σας.

See you then,

Ελένη Ζαχαρίου

Extra tip: Χυμός μάνγκο lime.

Βάζετε στο μπλέντερ ένα μάνγκο και στίβετε μισό lime. Εάν θέλετε προσθέτετε ¼ κ.γ. μέλι και πάγο. Χτυπάτε και σερβίρετε σε ποτήρι της αρεσκείας σας.

Καλή απόλαυση!

Το άρθρο δε γράφτηκε για διαφημιστικούς λόγους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!