Συνεντεύξεις

O Γιάννης Καλλιάνος συνάντησε τους Blog-busters.

Ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό, στη Γλυφάδα, η ομάδα μας συνάντησε τον Γιάννη Καλλιάνο για μια συνέντευξη εφ’ όλης της υλής. Η ώρα κύλησε ευχάριστα μέσ’ από μια εποικοδομητική συζήτηση:

Σε καλωσορίζω στην ομάδα μας! Σ’ ευχαριστούμε που αποδέχτηκες την πρόσκληση μας και είσαι σήμερα εδώ για να μας μιλήσεις για πολλά και διαφορετικά θέματα.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Κάνετε μια προσπάθεια αξιόλογη και πιστεύω γρήγορα ο κόσμος θα σας αγκαλιάσει.

Ευχαριστούμε για τα ενθαρρυντικά σου λόγια, ας ξεκινήσουμε όμως από ‘σένα. Έχεις ασχοληθεί με την μαθηματική επιστήμη, ως πρώτο πτυχίο κι έχεις μεταπηδήσει στην Μετεωρολογία. Έχεις ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το τραγούδι και πρόσφατα υπεισέρχεσαι στον χώρο της Πολιτικής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Ο Γιάννης γεννήθηκε στο Δρέπανο της Αργολίδας…

Γεννήθηκα το 1978 στην Ηλιούπολη. Μέχρι τα 12 έμενα εκεί και έπειτα μετακομίσαμε στη Γλυφάδα. Αποφάσισα πολύ μικρός ν’ ασχοληθώ με τα Μαθηματικά. Θαυμάζω τους ανθρώπους με πρακτικό μυαλό, τετράγωνη λογική… τους ρεαλιστές. Είχα πάρει πολλά μαθήματα από τέτοιους ανθρώπους και αποφάσισα ν’ ακολουθήσω αυτήν την πορεία. Συνέχισα με Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και τη Μετεωρολογία.  Δούλεψα 14 χρόνια στην εκπαίδευση, ως καθηγητής σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια. Όμως τα τελευταία χρόνια, σχεδόν 10, με κέρδισε η Μετεωρολογία. Για 5-6 χρόνια εξασκούσα παράλληλα και τα δυο επαγγέλματα.

Νιώθω ήδη κουρασμένος λόγω ωραρίου, ωστόσο υπάρχει πάντα χρόνος  για να ρίξουμε φως με τις προτάσεις μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε κάτι όμορφο για την πατρίδα.

Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας ένα κομμάτι που έχεις πάρει και έχεις κρατήσει για πάντα μαζί σου από την επαφή σου με τα παιδιά.

Πάντα τα παιδιά μου έδιναν ζωή. Είναι πολύ σημαντικό να συντελείς στην επιτυχία και την πρόοδο κάποιων ανθρώπων Είναι συγκινητικό να βοηθάς τους νέους να περνούν στο Πανεπιστήμιο, από το δικό σου μετερίζι, των Μαθηματικών. Μου έδωσαν πολλή ενέργεια αυτά τα παιδιά και δύναμη για να μπορέσω να συνεχίσω το έργο μου. Τώρα θέλω να περάσω σε άλλο επίπεδο και να  φέρω καλύτερες μέρες και για εκείνα.

Είμαι πολύ ρομαντικός και ευαισθητοποιημένος, μα κυρίως με απασχολεί να μην βλέπω θλιμμένα πρόσωπα στους δρόμους.

Κινητήριος δύναμη λοιπόν, το να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων.

Έτσι ακριβώς, και δεν πρόκειται ποτέ ν’ αφήσω τη δουλειά μου. Θα το εκφράσω πολύ απλά, δεν περιμένω την πολιτική για να ζήσω. Με απασχολεί να βοηθήσω τον τόπο, όχι με ψέματα και παλαιοκομματικές μεθόδους που μας πάνε πίσω, αλλά με ουσιαστικές προτάσεις.

Η Μετεωρολογία σε οδήγησε σε τηλεοπτικά μονοπάτια. Πώς απολαμβάνεις την αναγνωρισιμότητα; Πώς σου φαίνεται αυτή η μετάβαση;

Μπορεί να μπαίνω καθημερινά στα σπίτια των ανθρώπων, αλλά νιώθω γεμάτος σαν άνθρωπος, ήδη από τα σχολικά μου χρόνια. Συνήθως άνθρωποι με προσωπικά θέματα χειρίζονται λάθος την ξαφνική δημοσιότητα. Δόξα τω Θεώ, είχα τα πάντα από την οικογένεια μου, απίστευτη αγάπη, τους φίλους μου. Πέρασα καλά τα σχολικά μου χρόνια και ως φοιτητής. Τελείωσα το Μαθηματικό στα 3,5 χρόνια, τα Μεταπτυχιακά μου στον 1,5 χρόνο. Ήμουν πρόεδρος των φοιτητών στην Πάτρα. Πιστεύω πως πρέπει να είμαστε όλοι αγαπημένοι και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Άρα είμαι γεμάτος στην ζωή μου, υγεία να έχουμε. Μου δίνει χαρά ότι μ’ εμπιστεύονται άνθρωποι. Δε σου κρύβω πως όταν με ρωτάνε στον δρόμο για τον καιρό, κάθομαι για ώρα μαζί τους και συζητώ. Η πρόγνωση για μένα είναι χαρά και ενέργεια και προσπαθώ με ό,τι καταπιάνομαι να το κάνω σωστά.

Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα από το να απολαμβάνεις την δουλειά σου. Και στέκομαι σ’ αυτό που είπες πριν, η παιδεία των ανθρώπων επηρεάζει το πώς θα χειριστούν την αναγνωρισιμότητα και την εξουσία.

Τον τελευταίο καιρό πληροφορούμαστε συχνά την απώλεια ανθρώπων που έχουν χαράξει την δική τους ιστορία στον χώρο της ενημέρωσης. Είχες συνεργαστεί γι’ αρκετό καιρό με την Ρίκα Βαγιάννη. Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μια γλυκιά ανάμνηση από εκείνη!

Ξεκίνησα με εκείνη τα μονοπάτια της τηλεόρασης, τη διαδρομή μου ως μετεωρολόγος. Θυμάμαι μάλιστα πως τότε αν και γνώριζα τους όρους της επιστήμης, δεν είχα την εμπειρία του πώς να στηθώ στην κάμερα, τι και πώς να το πω, ήμουν άπειρος! Το λεξιλόγιο ως προς την παρουσίαση του καιρού με δυσκόλευε. Μετά τις 3-4 πρώτες φορές έρχεται η Ρίκα και μου λέει: «Έλα εδώ ρε! Κάτσε να σου πω! Πάρε να διαβάσεις καμιά εφημερίδα, να κάνεις σωστό λεξιλόγιο», και μου πετάει μπροστά μερικές. «Είσαι σωστός επιστήμονας, καλό παιδί, ωραίος και να μην μπορείς να εκφραστείς σε κάποια πράγματα όπως πρέπει… Διάβασε καμιά εφημερίδα». Ήταν το πρώτο ταρακούνημα που με έκανε να δω τον Γιάννη έξω από μένα, να βρω τα λάθη μου και να τα διορθώσω. Ήταν μια δασκάλα και από εκεί που μας βλέπει την ευχαριστώ γιατί αν δεν ήταν εκείνη, μπορεί τώρα να μην ήμουν γνωστός στο δελτίο.

Και κάπου μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε μουσικές πινελιές, να διανθίζουν τον καμβά των επιλογών σου. Είναι αέναη αγάπη, εσωτερική ανάγκη… τι είναι για σένα το τραγούδι;

Αν ακούσεις την μάνα μου να τραγουδάει θα εκστασιαστείς. Είναι αηδόνι! Νομίζω είναι τα γονίδια. Δεν είμαι κανένας σπουδαίος τραγουδιστής, δεν ξέρω καν τις νότες, ωστόσο νομίζω πως πατάω καλά πάνω σε αυτές. Μου αρέσει πολύ το τραγούδι και τραγουδάω πολλές φορές μόνος μου στο σπίτι ή και με την παρέα μου όπου και αν είμαι. Το καλύτερο δώρο είναι να βλέπω έναν τραγουδιστή με μια κιθάρα να παίζει απέναντι μου και να τον απολαμβάνω με τις ώρες. Με ξεκουράζει και με ταξιδεύει…

Έχεις αναφέρει πως ο αδερφός σου είχε αποχωρήσει στο εξωτερικό για κάποια χρόνια για επαγγελματικούς λόγους. Αυτή η επιλογή του σε επηρέασε ώστε να ασχοληθείς με την πολιτική και να εξασφαλίσεις ένα καλύτερο μέλλον για να μην απουσιάζουν νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα;

Είσαι πολύ ικανή, με την ερώτησή σου έχεις απαντήσει κιόλας! Πράγματι, ένας από τους λόγους που αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με τα κοινά, είναι ότι φεύγουν πολλοί νέοι. Το έζησα μέσα στην ίδια μου την οικογένεια. Είδα πως στενοχωριόταν η μάνα μου, ο πατέρας μου έκλαιγε τα βράδια… Ήταν δύσκολα! Φαντάσου ο αδερφός μου, ένας άνθρωπος με 7 μεταπτυχιακά, εκτός από το πτυχίο της Ιατρικής και 1 διδακτορικό δεν έβρισκε κάτι αξιόλογο εδώ. Όταν πήγε στη Γαλλία, έγινε διευθυντής σε όλη την Καρδιολογική Μονάδα  στην κλινική Παστέρ, μέσα σ’ έξι μήνες. Ένας άνθρωπος με 9 πτυχία στην Ελλάδα γίνεται διευθυντής; Θα τον μαχαιρώσουν για να ανέβουν οι ανεπαρκείς.

Θέτεις υψηλούς στόχους για το πολιτικό σου όραμα, εντούτοις υπάρχει χώρος μέσα σε όλα αυτά για οικογένεια;

Υπάρχει χώρος για μια οικογένεια και τα δικά μου όνειρα! Βέβαια ο άνθρωπος που θα είναι μαζί μου θα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαι πολυάσχολος και να κάνει υπομονή. Θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Απλά και ταπεινά πράγματα. Πάνω απ όλα δίνω έμφαση στην ηθική. Δεύτερον, θέλω ν’ αγαπάει την οικογένεια μου όπως και εγώ την δική της. Τρίτον, θέλω να είναι φιλόδοξη και να κάνει κάτι στη ζωή της και τέλος, να μου αρέσει η εμφάνισή της. Αν μου τα βρεις θα σου βγάλω το καπέλο!

Έχεις αναφέρει ως ελάττωμα την ευαισθησία μιας και είσαι άνθρωπος που νοιάζεται και τα παίρνει μέσα του. Εγώ θα σημείωνα από την πλευρά μου, πως είναι ευχάριστο άνθρωποι με τέτοιο ελάττωμα να στρέφονται στην πολιτική. Άνθρωποι που παίρνουν μέσα τους τα δικά μας τα προβλήματα και βγάζουν έξω τους τις πιο χρήσιμες λύσεις.

Είναι καλό να είσαι ευαίσθητος και ρομαντικός, αλλά ο κόσμος είναι σκληρός. Πολλές φορές μ’ έχουν μαχαιρώσει πισώπλατα, έχουν έρθει κάποιοι που το παίζουν καλοί και τελικά… Εγώ προσπαθώ να φυλάω για όλους μια καλή κουβέντα.

Έχεις δηλώσει ότι στο στρατό πέρασες καλά και ότι σε βοήθησε επαγγελματικά!

Μου αρέσει που είσαι πολύ καλά πληροφορημένη. Είστε κάτι παραπάνω από επαγγελματίες. Ο στρατός μου έδωσε πολλά. Η ειδικότητα μου ήταν μετεωρολόγος-παρατηρητής. Κάθε μισή ώρα έδινα τον καιρό στο πύργο ελέγχου που με τη σειρά του, ενημέρωνε τ’ αεροπλάνα. Ο στρατός πρέπει να σου μαθαίνει πράγματα.

Σ’ ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας στόχους, όνειρα, αναμνήσεις. Εύχομαι να καταφέρεις ότι πραγματικά επιθυμείς, προσωπικά, πολιτικά και στον χώρο της Μετεωρολογίας.

Εγώ σ’ ευχαριστώ  για τις ευχές. Μακάρι τα παιδιά που γνώρισα σήμερα εδώ, σε κάθε blog και κάθε κανάλι, στο χώρο που κινούμαστε δηλαδή να είναι σαν και εσάς. Πιστεύω θα σας αγκαλιάσει το κοινό και εγώ μέσα από την καρδιά μου θα προσπαθήσω γι αυτό γιατί αξίζετε. Κάνετε πολύ καλή έρευνα, ερωτήσεις. Σας μίλησα για πράγματα πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα πάει καλά!

Hair Styler : Sakis Spiropoulos

Makeup Artist : Lilika Simis

Άννα Σιμιτσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!