Αφιερώματα

Active Member: Τραγούδα μας να φύγει το σκοτάδι!

Avtive Member, αφιέρωμα
Active Member

Θα ταξιδέψω πίσω στον χρόνο νοερά να ανασκαλίσω μνήμες από το 1994. Στεκόμουν λίγο μετά την Πλατεία Ελευθερίας στο Πέραμα και μέσα από ένα σπίτι άκουσα να παίζει δυνατά ένα τραγούδι…τότε ήμουν μόλις 11 χρόνων, δεν γνώριζα το μουσικό ταξίδι που θα  ξεκινούσε.

Ένας ωκεανός από στίχους που έμελλε να γίνει τρόπος ζωής. Θα σας μιλήσω για τους Active Member, τον Μιχάλη Μυτακίδη γνωστό ως B.D. Foxmoor και την Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia). Δεν θα γράψω την μέχρι τώρα πορεία τους. Αλλά όπως τους έζησα 25 χρόνια τώρα.

Ήθελα Μιχάλη να στα γράψω σε τραγούδι αλλά είναι μια τέχνη ο στίχος, που εσύ ξέρεις καλά. Έμεινες πιστός σε ότι πιστεύεις και κατάφερνες πάντα μέσα από τα τραγούδια σου να μιλάς κατευθείαν στις ψυχές μας. Γνώριζες τους προβληματισμούς μας γιατί ήσουν πάντα δίπλα σε όλο τον κόσμο και μας αφύπνιζες με έναν μοναδικό αλληγορικό τρόπο. Ήσουν αυτός που έφερε το Hip-hop στην Ελλάδα και επειδή και εσύ είσαι ξεχωριστός δημιούργησες ένα μοναδικό είδος μουσικής την Low Bap.

Αφύπνισες πολλούς δίνοντας το στίγμα σου σε όσα συνέβαιναν στην χώρα μας αλλά και εκτός από αυτήν. Μίλησες για πολέμους, για προσφυγιά, στήριξες τους αδικημένους με τον καυστικό σου στίχο. Μέχρι το 2004 σε ακολουθούσα παντού. Μετά μπάρκαρα στα καράβια όμως δεν σταμάτησα ποτέ να σε ακούω. Ακόμη θυμάμαι την όμορφη βραδιά στο Ρόδον Live. Μαζί με την Sadahzinia που είχα πρωτοακούσει στο τραγούδι ”Σαν δάκρυα” και ύστερα από τόσα χρόνια εκτός από τα τραγούδια της διαβάζουμε στα παιδιά μας και τα παραμύθια της.

 Κέρδισες τον σεβασμό όλων, Μιχάλη, τόσο από τον μουσικό χώρο όσο και από εμάς τα παιδιά της Low Bap. Στο ”Τεχνοπολις” ήθελα να είμαι εκεί αλλά βρισκόμουν έναν ωκεανό και μια μεσόγειο μακριά. Είδα στα βίντεο που κυκλοφόρησαν ότι σε τίμησαν με την παρουσία τους και τραγούδησαν μαζί σου πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Βιτάλη και άλλοι. Ήσουν στον δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου ”Τραγούδια έγραψα για φίλους”. Στην συναυλία που έγινε πέρυσι προς τιμήν του Μάνου Ελευθερίου. Αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο που θα λείψει από όλους μας. Έγραψα ένα άρθρο για να τον τιμήσω και εγώ από την μεριά μου.

Συνεργάστηκες με πολλούς καλλιτέχνες στους δικούς σου δίσκους όπως ο Χρήστος Θηβαίος, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Έλλη Πασπαλά, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και πολλοί άλλοι και έδωσες μια όμορφη, ξεχωριστή νότα από τα συνηθισμένα εμπορικά τραγούδια. Όσα και να γράψω μου φαίνονται λίγα. Πώς να χωρέσω τόσα χρόνια εμπειριών σε ένα άρθρο.

Διαβάζω τα βιβλία με όλους τους στίχους σου αν και πλέον δεν χρειάζεται. Είναι χαραγμένοι όλοι μέσα στο μυαλό και την ψυχή μου. Τώρα που γράφω αυτό το άρθρο βρίσκομαι κάπου στον Ατλαντικό ωκεανό και έχοντας πάντοτε μαζί μου όλη την μουσική συλλογή σου, μου ξυπνάς μνήμες. Βλέπω τις εκπομπές που είχαν γίνει για εσένα και το Πέραμα για να θυμάμαι τα μέρη που μεγάλωσα και έζησα σαν παιδί. Δεν θα σου πω για αγαπημένα τραγούδια αφού κάθε σου τραγούδι είναι κατάθεση ψυχής. Έβαλες και την αρχοντομουτσουνάρα μου στο τραγούδι ”Την μέρα που γυρίζουν τα πουλιά” όταν ζήτησες να συμμετέχουν όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Και το βίντεο ανέβηκε ανήμερα των γενεθλίων μου. Άθελά σου μου έκανες ένα όμορφο δώρο. Δεν έχω να γράψω άλλα. Είναι τόσα πολλά που πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσω και κάτι για μένα.

Περιμένουμε όλοι την ”Φρυκτωρία” και μόλις γυρίσω Ελλάδα κάπου στις αρχές του 2020 να την ακούσω και να συνεχιστεί αυτό το όμορφο ταξίδι από στίχους και μουσική για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια. Εμείς θα είμαστε εκεί πάντα δίπλα σου, όλη η Low Bap σε όποια γωνία του κόσμου και αν βρισκόμαστε!

Το λογότυπο είναι από τη σελίδα Facebook των Active Member

Μάνος Σταφυλαράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!