Υγεία & Ομορφιά

Ηλεκτρονικό ή συμβατικό τσιγάρο; Πρόκειται όντως για δίλημμα περί υγείας;

Άτμισμα ή συμβατικό τσιγάρο!
Άτμισμα ή συμβατικό τσιγάρο!

Ακούω συχνά πολλούς, έχω βρεθεί και εγώ προσωπικά σε συζητήσεις, σχετικά με τις επιπτώσεις του τσιγάρου. Λόγος γίνεται για τη σύγκριση της καινούριας μόδας του ηλεκτρονικού τσιγάρου με υγρό (άτμισμα), με θερμαινόμενο καπνό και του συμβατικού τσιγάρου.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι γράφω όντας καπνιστής και συγκεκριμένα χρησιμοποιώ το iqos με τον θερμαινόμενο καπνό μόνο επειδή το προτιμώ κι όχι επειδή ζω στην ουτοπία ότι είναι πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και πιο απλά πράγματα. Μιλάμε για τσιγάρο, για νικοτίνη σε διαφορετικές μορφές και καπνό που πηγαίνει στα πνευμόνια μας και τίποτε άλλο! Συζητώντας με καπνιστές διαπίστωσα κάποια κοινά σημεία που όταν τα απομονώσεις σου προκαλούν γέλιο αλλά και συνάμα λύπη μιας και μας παραπλανούν με δήθεν έρευνες Πανεπιστημίων που κυκλοφορούν στο Facebook από τις οποίες οι μισές λένε ότι το άτμισμα είναι πιο επιβλαβές και οι άλλες ότι είναι πιο υγιεινό.

Το ίδιο ισχύει και για τα τσιγάρα με θερμαινόμενο καπνό και τα κανονικά τσιγάρα. Διφορούμενες απόψεις και όλες οι συζητήσεις ξεκινούν με την ίδια φράση : “Αφού έγιναν έρευνες και βρήκαν ότι αυτό είναι πιο υγιεινό…”. Ανύπαρκτα επιχειρήματα και αποδείξεις!

Το πιο απίθανο είναι πως όλοι, μα όλοι, έχουν έναν γνωστό ο οποίος έπαθε ζημιά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο άλλος από το κανονικό τσιγάρο! Και δεν μιλάω μόνο για Έλληνες. Το έχω ακούσει από πολλές φυλές του κόσμου. Οπότε ή έχουμε κοινούς γνωστούς στον πλανήτη γη ή θα σας θυμίσω λίγο τα παιδικά σας χρόνια και συγκεκριμένα τις μανάδες μας που ήξεραν όλα εκείνα τα παιδάκια που είχαν πάθει τραγικά ατυχήματα επειδή δεν πρόσεχαν και δεν άκουγαν την μαμά τους.

Φαίνεται ότι και οι καπνιστές έχουν κάνει copy paste την τακτική αυτή και την χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα για να υποστηρίξουν το τσιγάρο που τους καταστρέφει. Ό,τι ακριβώς έχω ακούσει και για την coca cola zero σε σύγκριση με την κανονική. Ας επισημάνουμε εδώ πως πίσω από τα περισσότερα υγρά, θερμαινόμενα και κανονικά τσιγάρα βρίσκεται η πολυεθνική Philips Morris… Και αφού το ένα είναι πιο υγιεινό και το άλλο λιγότερο γιατί απλά δεν το αποσύρουν; Αφού στον ίδιο αποδεκτή πάνε τα χρήματα. Αν και κάποιες χώρες το έχουν κάνει.

Στη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε μορφής ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ένα Πανεπιστήμιο της χώρας έκανε έρευνες και απέδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει μεγαλύτερη ζημιά από το συμβατικό τσιγάρο. Έτσι λοιπόν, αν βρεθεί στην κατοχή κάποιου ηλεκτρονικό τσιγάρο του επιβάλλεται πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις 2000 δολάρια Σιγκαπούρης (1500 ευρώ). Επιπλέον, αν βρεθεί να εμπορεύεται το πρόστιμο ξεπερνάει τα 10000 δολάρια. Και ο νόμος ισχύει για όλους και όχι μόνο για τους πολίτες. Μιλώντας εμπειρικά επειδή έχω βρεθεί αρκετές φορές στην Σιγκαπούρη εκεί οι νόμοι τηρούνται αυστηρότατα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Singapore advisor.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι έκοψαν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αρχικά, να δώσουμε συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά να πούμε και ένα μπράβο στους ανθρώπους που σκέφτηκαν την καμπάνια περνώντας αυτό το μήνυμα δίνοντας έτσι υποσυνείδητα ένα κίνητρο στους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, η νικοτίνη δεν κόβεται με την νικοτίνη. Όλα στο μυαλό είναι και στην θέληση του καθενός για να το κόψει. Και να σκεφτόμαστε λίγο κι εκείνους που δεν καπνίζουν, να τους σεβόμαστε! Σε οποιαδήποτε χώρα και αν βρέθηκα ακόμα κι σε όσες θεωρούνται ”τριτοκοσμικές” στην Αφρική απαγορευόταν το τσιγάρο σε κλειστούς χώρους. Εμείς σαν πεντακοσμική Ελλάδα που δίδαξε τον πολιτισμό κάποτε και τώρα οι απόγονοι τους σε καθημερινή βάση προσπαθούν να γκρεμίσουν οτιδήποτε μπορεί να μοιάζει με πολιτισμό ακόμα θεωρούμε το τσιγάρο αναφαίρετο δικαίωμα και μπορεί ο καθένας να καπνίζει οπουδήποτε και να το πετάει οπουδήποτε. Τασάκια έχει παντού…δρόμους,δάση,παραλίες (ειδικά εκεί που σβήνει με την θάλασσα είναι τέλειο).

Σημασία λοιπόν δεν έχει πιο είναι πιο υγιεινό και πιο όχι. Πρόκειται για τσιγάρο και νικοτίνη. Καμία υγεία σε οποιαδήποτε μορφή. Στα πνευμόνια μας πάνε όλα…στον οργανισμό μας. Ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει πιο πολύ αλλά μην ζούμε ουτοπικά πιστεύοντας ότι αυτό που κάνουμε είναι πιο υγιεινό. Το πιο υγιεινό είναι ξεκάθαρα ζωή χωρίς τσιγάρο!

Μάνος Σταφυλαράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!