Αφιερώματα,  Βιβλιοπροτάσεις,  Ημερολόγιο

Ζωρζ Σαρή, ένας ανεκτίμητος, λογοτεχνικός θησαυρός!

Υπάρχουν παιδιά που από μικρή ηλικία λατρεύουν το διάβασμα! Πολλές φορές διατείνομαι πως σε αυτό συμβάλλει η εικόνα του γονέα που διαβάζει στον ελεύθερο χρόνο του, αποτελώντας έτσι το κατάλληλο πρότυπο μίμησης. Ένας ακόμη παράγοντας είναι το έναυσμα- το βιβλίο κλειδί- που θα βρεθεί στα χέρια του παιδιού και θα του ανοίξει τις πόρτες στον κόσμο του φανταστικού και της μυθοπλασίας.

Τι κι αν έβλεπα τους δικούς μου να διαβάζουν, τι κι αν μου πρότειναν κλασικά βιβλία όπως«Ο Γέρος και η Θάλασσα», «Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά», «Τα ψηλά βουνά»… τα ολοκλήρωνα πάντοτε με βαριά καρδιά κι υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ώσπου μια μέρα, έλαβα ένα δώρο… «Το Ψέμα» της Ζωρζ Σαρή! Αυτό ήταν το δικό μου βιβλίο-κλειδί. Έπειτα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, απέκτησα όλα τα εκλεκτά κομμάτια της συγγραφέως κι ανακάλυψα  πως πράγματι λάτρευα το διάβασμα κι ας πίστευα το αντίθετο πριν λίγο καιρό.

Το «Ζουμ» μου γνώρισε την περιπέτεια, το «Ε.Π.»  τη δύναμη της φιλίας, το «Όταν ο ήλιος», μου χάρισε την πρώτη μου διάκριση σε σχολικό διαγωνισμό λογοτεχνίας. Το «Μια αγάπη για δύο» με όπλισε με ρομαντισμό. «Οι νικητές» και «Τα γενέθλια» μου δίδαξαν νεότερη ιστορία …κι η λίστα με τα διδάγματα συνεχίζεται… διδάγματα τα οποία «βίωσα» μέσα από την ανάγνωση και δεν ένιωσα ούτε στιγμή πως με βάραιναν με επιτηδευμένα μαθήματα. Ήταν πάντα αβίαστη και μελίρρυτη η γραφή της λατρεμένης Ζωρζ!

Σταδιακά, άρχισα να διαμορφώνω μια άποψη για τα είδη των βιβλίων που μου άρεσαν και γινόμουν ολοένα και πιο δεκτική στο να γνωρίσω άλλους συγγραφείς και κατηγορίες βιβλίων. Κάπως έτσι αργότερα μπήκε στη ζωή μου η ποίηση η μεγάλη μου αγάπη!

Και τι τύχη! Ένιωσα  μεγάλη συγκίνηση όταν κλήθηκα να μελετήσω πια ως δασκάλα με τους μαθητές μου τον Θησαυρό της Βαγίας, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης. Μοιράστηκα την ιστορία μου με τα παιδιά και θέλησα να τους μεταλαμπαδεύσω τον ενθουσιασμό μου, ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τόσο εκείνη όσο και την επιστήθια φίλη της, την Άλκη Ζέη. Με τι χαρά λαμβάνω καθημερινά το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον δάσκαλο για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία!

Ξέρετε, είναι μεγάλη η ανάγκη σήμερα, που τα παιδιά έχουν αγαπημένο ηθοποιό, τραγουδιστή, ποδοσφαιριστή, παρουσιαστή, ήρωα Play Station…να έχουν κι αγαπημένο συγγραφέα!

Και θα επιμένω πως κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να συναντήσει εκείνο το βιβλίο που γράφτηκε ειδικά για τη δική του ιδιοσυγκρασία, το βιβλίο που θα τον πάρει από το χέρι και θα το οδηγήσει στον κόσμο της φιλαναγνωσίας.

Κι αν κάποια στιγμή θεωρήσετε πως το παιδί σας εμμένει σε μια σειρά βιβλίων ή συγγραφέα… μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα εποικοδομητικό «κόλλημα»! Μόλις εξαντλήσει τη βιβλιογραφία κατά πως επιθυμεί, θα αναζητήσει νέες περιπέτειες. Αυτός δεν είναι άλλωστε κι ο στόχος…. να αποζητά μόνο του το βιβλίο ως συντροφιά, δε θα του την επιβάλει κανείς άλλος παρά μόνο η ανάγκη του για το ταξίδι!

Άννα Σιμιτσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!