Ταινίες & Σειρές

Γέλια μέχρι δακρύων με την ισπανική κωμωδία: Toc toc!

Μιλώντας για το Toc Toc θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω πως δεν μιλάμε απλά για μια κωμική ταινία. Πρόκειται για ένα έργο κεντημένο με το νήμα της καλοδουλεμένα επιτηδευμένης υπερβολής που αν και μας ξεναγεί στον κόσμο των ανθρώπων με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές  μας ψυχαγωγεί και παράλληλα μας νου-θετεί (στην κυριολεξία). Μας διδάσκει ότι η δύναμη για να αποτινάξουμε  τα βαρίδια τα οποία επιβραδύνουν τη λειτουργικότητά μας βρίσκεται τόσο μέσα μας όσο και στην στήριξη που μας παρέχουν οι άνθρωποι που στέκονται στο πλευρό μας!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή :

  • Ο Αιμίλιο είναι ένας οδηγός ταξί  έχει μανία με τους αριθμούς και πάσχει από το σύνδρομο  του Διογένη, συγκεντρώνει και κατηγοριοποιεί πολλά αντικείμενα.
  • Η Μπιάνκα είναι μια γυναικά σχεδόν αποστειρωμένη με μικροβιοφοβία, πλένει τα χέρια της ξανά και ξανά και αποφεύγει τη σωματική επαφή με τους ανθρώπους.
  • Η Άννα Μαρία είναι μια βαθιά θρησκευόμενη πενηντάρα με Διαταραχή της Επαλήθευσης κάνει  100 φορές την ώρα τον σταυρό της και ελέγχει ότι τα κλειδιά της βρίσκονται στην τσάντα της συνεχώς.
  • Ο Όττο είναι ένα νέο παιδί που έχει έμμονη με τη συμμετρία και δυσκολεύεται να βαδίσει στο πεζοδρόμιο πάνω σε γραμμές.
  • Η Λιλί πάσχει από ηχολαλία & παλιλαλία κι επαναλαμβάνει τακτικά είτε τα λεγόμενα των άλλων είτε τα δικά της.
  • Το αποκορύφωμα ο ώριμος δικηγόρος Φεντερίκο που πάσχει από το  σύνδρομο Τουρέτ , μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ. Έτσι λοιπόν εκεί που συζητάς μαζί του ήσυχα και ωραία σε στολίζει με τα γαλλικά του!

Η γραμματέας έκανε το λάθος να κλείσει όλα ραντεβού την ίδια ώρα. Ο γιατρός άφαντος, λόγω καθυστέρησης πτήσης και οι 6 εκρηκτικές προσωπικότητες στο απόγειο της διαταραχής τους.

Δε χρειάζεται να πάτε μακριά τη φαντασία σας. Δείτε απλά  αυτήν την ισπανική ταινία. Οι δημιουργοί του Toc toc τους ενδύουν  τους χαρακτήρες με τα κουστούμια της υπερβολής έτσι ώστε να γίνουν διακριτά τα σημάδια της κάθε διαταραχής. Θέλησαν να επιτύχουν τη μέθεξη μιας και ενδέχεται όλοι να ταυτιστούμε με ορισμένες  δικές μας συνήθειες, εμμονές, ανασφάλειες  που ασυνείδητα μας κυριεύουν κι έπειτα μας εμποδίζουν μας αγχώνουν μας ταλαιπωρούν. Σκεφτείτε πόσες φορές πιθανόν ελέγξατε το κλείδωμα του αμαξιού ή ότι βγάλατε το σίδερο  από την πρίζα πριν φύγετε από το σπίτι. Χτύπησα φλέβα; Αν όχι εγώ, σίγουρα η ταινιά θα ξετρυπώσει τα μικρά σας μυστικά!

Άννα Σιμιτσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!