Βιβλιοπροτάσεις

“Η μάχη στο ποτάμι. Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου”, από τις εκδόσεις Πατάκη”.

Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά και συνάμα την ανυπομονησία όταν παρέλαβα με ιδιόχειρη αφιέρωση το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πατσαρού άμα τη κυκλοφορία του.

Ο βραβευμένος συγγραφέας μετά το “Κουτί” και το “Άνθρωπος φωτιά” καταθέτει στο αναγνωστικό κοινό ένα εξίσου καλοδουλεμένο βιβλίο: ” Η μάχη στο ποτάμι. Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου”, από τις εκδόσεις Πατάκη”.

Πρόκειται για ένα αφήγημα που θα αγαπηθεί εξίσου από μικρούς και μεγάλους! Ο Πατσαρός έχει εμπνευστεί από το σπουδαίο ομηρικό έπος, την Ιλιάδα και συγκεκριμένα από τον εμβληματικό Αχιλλέα, τον ήρωα που προκαλεί δέος κι έχει ξεχωρίσει για την τόλμη και τη ρωμαλέα πολεμική του φιγούρα.

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται αριστοτεχνικά καθώς ο συγγραφέας μας ταξιδεύει μελίρρυτα πίσω στον χρόνο. Με ένα γοργό πέταγμα στα χρόνια που προηγούνται της μάχης, μας διηγείται την ιστορία προκειμένου να μας γνωστοποιήσει τα γεγονότα ενώ παράλληλα με αβίαστο τρόπο αναδύονται τα δεκάδες ιδεώδη που θεμελιώνουν την Ιλιάδα. Και εδώ ακριβώς φανερώνεται η δεινότητας της πένας του. Μέσα σε λίγες σελίδες αποδίδει φόρο τιμής στον ομηρικό έπος και φτάνει στην πολυσήμαντη μάχη.

Αν και πολύς λόγος γίνεται για την Οδύσσεια, χάρη στα ευφάνταστα μυθικά πλάσματα που συναντά ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης, η Ιλιάδα είναι το έπος που μας διδάσκει πολλά για τις αξίες που διέπουν τη ζωή των τότε ανθρώπων…κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε το βιβλίο.

Ωστόσο αυτό που ωθεί εμένα να προτείνω ανεπιφύλαχτα το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πατσαρού είναι η πρωτότυπη οπτική γωνία του συγγραφέα. Δεν πρόκειται για μια απλή αναδιήγηση της ραψωδία Φ. Τουναντίον ο Πατσαρός αναδεικνύει ένα γεγονός της μάχης που λίγοι γνωρίζουν, εκείνη με τον Σκάμανδρο ποταμό. Μια μάχη που φανερώνει τη διττή φύση του Αχιλλέα, τη σκληρότητα του πολεμιστή που μάχεται για τη νίκη και την τιμή του νεκρού φίλου αλλά και το θάρρος να αφιερώνεται σε έναν σκοπό ακόμη κι αν γνωρίζει τις τραγικές συνέπειες.

Η εικονογράφηση του Μανόλη Αλμπάνη είναι εξαιρετική και προσεκτικά επιλεγμένη έτσι ώστε να αγκαλιάσει το κείμενο και να αναδείξει τα δυνατά του στιγμιότυπα!

Δε θα σας αποκαλύψω τίποτε άλλο, θα σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας τη μαγεία του νέου αυτού βιβλίου. Θα καταθέσω μόνο πως η αναμονή μου για το νέο βιβλίο του Πατσαρού δικαιώθηκε ….μάρτυρες μου…οι λέξεις αυτού του εξέχοντος συγγραφικού πονήματος…. μία-μία από την πρώτη μέχρι και την τελευταία!

Άννα Σιμιτσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!